Pečivo nemusí byť pre vás postrach. Stačí si len vybrať to správne.dreamstime
StoryEditor

Týmto mýtom o pečive verí takmer každý. Podľa čoho si vyberáte vy?

12.05.2024, 14:00
Životný štýl

Chlieb či pečivo patrí k základným potravinám, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti. S výnimkou tých, v ktorých sa pečivu zámerne vyhýbajú v snahe nepribrať, či schudnúť nejaké to kilečko. Z pečiva sa skutočne stal akýsi postrach, pričom veľakrát veríte mýtom, ktoré s pravdou nemajú nič spoločné.

Nenechajte sa nalákať na rôzne triky obchodníkov. Nezamieňajte si pojmy a v neposlednom rade pozerajte na to čo jete, ale aj ako konkrétne pečivo skladujete.

Prvá chyba

Prvou chybou, ktorú robia mnohí z vás je, že v snahe udržať pečivo čo najdlhšie čerstvé, ho dávate do chladničky. Tam však stráca nielen na kvalite, ale aj na chuti a oveľa lepšie urobíte, ak ho budete skladovať v chlebníku, ktorý je na to určený, prípadne na inom tmavom a suchom mieste. Ak zistíte, že ste kúpili viac pečiva ako ste schopní zjesť, pokojne ho dajte hneď do mrazničky. Po vybratí bude ako čerstvé, no neskladujte ho tam dlhšie než pár týždňov. Pečivo a chlieb rozhodne nedávajte do mikroténových vreciek. V platenom, prípadne papierovom vrecku vydrží dlhšie.

Druhá chyba

Tí z vás, ktorí sa snažia konzumovať zdravé potraviny určite v obchode dávajú automaticky prednosť celozrnným produktom. Aj tu však veľakrát obchodníci informácie trošku, povedzme, prikrášľujú. Ak sa rozhodujete medzi cereálnym či celozrnným pečivom, vedzte, že to nie je to isté a cereálne pečivo nie je ani zďaleka také zdravé ako to, ktoré obsahuje celé zrná, v ktorých sú ukryté vitamíny, minerály a v neposlednom rade potrebná vláknina. Toto pečivo však určite nie je diétne. Veľakrát má ešte viac kalórii ako obyčajný biely rožok. To isté platí aj pre viaczrnné chlebíky, ktoré sú z rôznych semienok. Tie obsahujú množstvo tukov a kvôli tomu ich kalorická hodnota stúpa.

Tmavé nie je vždy dobré

Naučte sa pozorne čítať etikety na produktoch. Ak si kupujete váš obľúbený tmavý chlieb, preverte si, či je tmavý preto, že je vyrobený z iných, zdravších alternatív múk, alebo bol dofarbený farbivom. Výrobcovia presne vedia, že tmavšia farba je pre vás akýmsi prísľubom toho, že ide o zdravšie pečivo,  no nemusí to byť vždy tak. Ďalším mýtom je, že bezlepkové pečivo je zdravšie, než to, ktoré lepok obsahuje. Pre ľudí, ktorí majú na lepok alergiu je to samozrejme správna voľba, aj na odľahčenie vášho jedálničku, no určite nečakajte žiadne zázraky najmä ak sa snažíte schudnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. jún 2024 10:44